пятница, 6 февраля 2015 г.

Увага! Нові надходження!



Серкас, Хав'єр
Воїни Саламіну [Текст] : [роман] / Хав'єр Серкас ; [пер. з ісп. Петра Таращука]. - Х. : Фоліо, 2013. - 216, [1] с. - (Карта світу. Іспанія).
Молодий репортер під час «творчої кризи» починає вивчати реальний випадок, що відбувся під час Громадянської війни в Іспанії. Рафаель Санчес Масас, ідеолог і пропагандист іспанської Фаланги (крайня права партія, що при диктаторові Франко була єдиної правлячою) потрапив у полон до республіканців, був засуджений до розстрілу, але зумів утекти в останню мить. Пошуки солдата-республіканця, який бачив Санчеса Масаса, що втік, але не видав його, приводять до несподіваних результатів. Роман іспанського письменника Хав’єра Серкаса (нар. 1952 р.) «Воїни Саламину» одержав похвальні відгуки письменників і критиків, у тому числі М. Варгаса Льоси й Дж. М. Кутзеє, він перекладений більш ніж на 20 мов і був нагороджений кількома престижними літературними преміями.

Оксанен, Софі                                                       Очищення [Текст] : роман / Софі Оксанен ; [пер. укр. Ю. В. Максимейко]. - Х. : Фоліо, 2013. - 316 с. - (Карта світу. Фінляндія). 

Естонія другої половини ХХ століття. Через світосприйняття простої естонської селянки показано жахіття репресивної системи. Оксанен із вражаючою достовірністю вдалося змалювати почуття людини, яка перестає бути хазяїном свого життя, зазнає насилля, переслідування, гноблення. І єдине, що залишається їй за цих обставин, аби не втратити розум, — це замкнутися в собі й у такий спосіб порятуватися від агресії та приниження.







Несбьо, Ю
Поліція [Текст] : скандинав. гостросюжет. роман / Ю Несбьо ; [пер. з англ. Марії Козлової]. - Харків : Фоліо, 2014. - 669, [1] с. - (Карта світу. Норвегія).

Офіцера поліції знаходять мертвим на місці давнього вбивства, у розслідуванні якого він брав участь. Коли те саме трапляється з двома іншими поліцейськими , стає зрозуміло, що це не випадковість. До того ж, ці давні справи не було розкрито. Нові вбивства скоєно з жахливою жорстокістю, а у поліції немає жодних припущень. І що прикро: вони втратили свого найкращого слідчого - Харрі Холе, який пішов з поліції, щоб викладати у Поліцейській академії...

 
Херконен, Анна-Леена
Акваріумне кохання [Текст] : роман / Анна-Леена Херконен ; [пер. з фін. О. В. Органісти]. - Х. : Фоліо, 2013. - 190, [1] с. - (Серія "Карта світу". Фінляндія-5859-1. ).

Анна-Леена Херконен (нар. 1965 р.) — епатажна фінська письменниця, актриса, режисер, редактор популярного глянсового журналу.
Її скандальний роман «Акваріумне кохання» (1990) перекладений багатьма мовами, за його сценарієм знято однойменний фільм. Що нового можна сказати про секс сьогодні, коли вже не залишилося ніяких табу?
Для головної героїні роману «Акваріумне кохання» Саари секс стає нав’язливою ідеєю, щоденним жахом, її тримають у полоні шалені еротичні сни, і хоча коханий чоловік виконує майже всі її бажання, проте вона ніяк не може отримати найвищої насолоди в ліжку.
«Розбий свій акваріум і вийди на волю!» — радить читачеві відома фінська письменниця.


Бернгард, Томас
Холоднеча [Текст] : роман. Старі майстри : комедія : [пер. з нім.] / Томас Бернгард ; [передм. та комент Т. І. Гавриліва] ; Ін-т л-ри ім. Т. Г. Шевченка Нац. акад. наук України. - Х. : Фоліо, 2013. - 472 с. - (Бібліотека світової літератури).

Поліція вилучала його книжки, міністри оголошували його душевнохворим, критики пророкували його творам швидке забуття... Тома Бернгард (1931-1989) - enfant terrible австрійського суспільства другої половини ХХ століття, "голос правди", "мізантроп", "альпійський Беккет". Він дозволяв собі говорити все, що думав, і так, як вважав за потрібне.
"Холоднеча" (1963), перший роман, відразу приніс письменникові визнання. Це багатопланова розповідь про людські страждання, про достоїнство особистості, про тяжке існування людини у просторі, де панує холод самотності та відчуженості.
Прозова комедія "Старі майстри" (1985) "розважає" читача дошкульною критикою держави, її інституцій, а також доскіпливим перечитуванням закону, на якому побудовано західну культурно-освітню традицію. Мова Бернгарда близька до музикальних структур, а твори читаються на одному подиху, ще нікого не залишивши байдужим.


Келлер, Готфрід
Мартін Заландер [Текст] : роман / Ґ. Келлер ; пер. з нім. [П. В. Таращука]. - Харків : Фоліо, 2014. - 314, [1] с. - (Майстри).
Ґотфрід Келлер (1819—1890) — швейцарський письменник, класик німецькомовної швейцарської літератури. Він отримав визнання ще за життя, відразу ж знайшовши захоплених читачів у Швейцарії і в усіх німецькомовних країнах. 

«Мартін Заландер» (1885) — його останній роман. Головний герой після вимушеного семирічного перебування в Південній Америці, втративши все своє майно, повертається на батьківщину вже у поважному віці. Але тут, у Швейцарії, на нього чекають суцільні розчарування — і соціальні, і сімейні. Справжній демократ і патріот, Мартін Заландер з тривогою і болем бачить своєкорисливість, обман, самовдоволення і помилковий патріотизм, якими просякнуте все суспільне життя. Здавалося б, найближчі люди обдурюють і самого Заландера, і його дочок. Усі вічні цінності — любов і шлюб — стають предметом цинічного, егоїстичного розрахунку...


  Бегбеде, Жеральдіна 
Спонсори [Текст]:роман/Ж. Бегбеде; пер. з фр.
[Л. Г. Кононовича].-Харків : Фоліо, 2010.-216,
[1] с.- (Карта світу. Франція).

Жерадіна Бегбеде (нар. 1964 р.) - відома французька сценаристка, співпрацювала з Люком Бессоном і Фабєном Онтанієнтом, двоюрідна сестра знаного французського письменника Фредеріка Бегбеде.  "Спонсори" - її перший роман.Двоє парижан, Ніна й Ален, приїжджають до Сербії, щоб завершити монтування документальної стрічки. У пошуках того, хто допоможе їм це зробити, вони зустрічають гладкого продюсера, який був опорою режимові Мілошевича і знімав пропагандистські антинатовські фільми, а віднедавна зробився ультраліберальним капіталістом. Цей Великий Пуриц пропонує їм фінансувати зйомки повнометражного фільму про Геді Ламар, міфічну кінозірку-антинацистку 30-х років з міжнародним кастингом. Та Ніна з Аленом повинні знайти інших спонсорів, щоб наповнити бюджет. «Nema problema», не проблема, як полюбляють казати у Белграді: і от вони полюють на фінансистів третього типу, скоробагатьків, колишніх воєнних злочинців, різного роду контрабандистів і сумнівних політиків, які їздять у броньованих лімузинах і мешкають зі своїми ляльками та особистими охоронцями в розкішних віллах у Белграді або на морському узбережжі Чорногорії.

 Валенса, Данута.
Мрії і таємниці [Текст]:роман/Д. Валенса; пер. з пол. [Л. В. Хворост].-
Харків : Фоліо, 2013.-460,[1] с.- (Карта світу. Польща).


Він ніколи не дарував мені квітів... Він ніколи не гуляв з дітьми... Він ніколи зі мною нічого не обговорював... Він проміняв родину на політику... Я завжди була сама...» Це — рядки з нещодавно надрукованих у Польщі сенсаційних спогадів Данути Валенси, дружини колишнього президента Польщі, засновника незалежного об’єднання профспілок «Солідарність» Леха Валенси. Ці спогади викликали шквал емоцій у суспільстві. Дехто вважає, що дружина не повинна була таке писати про свого чоловіка, та ще й такого відомого. Але пані Данута так не думає. Народивши вісьмох дітей, вважаючи, що найголовніше у житті — це родина, вона не перетворилася на звичайну заклопотану домогосподарку, завжди мала свій голос і свою точку зору й ніколи не була лише тінню свого знаменитого чоловіка. Тепер вона описує, наскільки важко їй було жити з борцем і політиком, який через свої обов’язки повністю віддалився від сім’ї.

Комментариев нет:

Отправить комментарий