вторник, 15 сентября 2015 г.

«Сини твої Україно, славетні гетьмани»


11.09.2015 в приміщенні бібліотеки - філії № 14 бібліотекарем Бабенко О.В. було проведено для членів клубу «Древо пізнання» годину історичних повідомлень «Сини твої Україно, славетні гетьмани». Вони дізнались, що Україна втратила одного з найвидатніших своїх діячів - гетьмана Б.Хмельницького. Своїм виключним адміністраційним талантом він зумів розбурхане повстанням море, під час постійної війни, перетворити в міцну державу зі стрункою системою адміністрації, з новими законами, новим соціальним ладом; зумів дипломатичним хистом лавірувати між ворожими сусідами . Богдан Хмельницький спромігся перетворити "повстання рабів", як називали українську революцію поляки, на міцну державу з якою шукали союзу та зв'язків великі держави, а з маленького козацького міста Чигирина зробити осередок Східної Європи, де зустрічалися дипломати різних держав. Не Москва, а Чигирин став центром політичного життя Європи.
Богдана Хмельницького порівнювали з Кромвелем, але була між ними велика різниця: Кромвель мав стару державу з налагодженою адміністрацією, армією, Хмельницький - розбурхану повстанням масу людей з протилежними інтересами та бажаннями. Також читачі дізнались про останні його дні, які були трагічними. Розкол серед старшини, заворушення у війську . Не можна упускати з ока, що тривала діяльність Б. Хмельницького лише дев'ять років: з 1648-го по 1657-ий. Протягом того часу безперервно йшли війни, в яких він виявив свої виїмкові таланти стратега та організатора. Він командував непідготовленою до таких воєн армією, яка складалася з різноманітних елементів: реєстрових козаків, вишколених польськими командирами на європейський кшталт; запорожців з їх особливою тактикою; повстанців, слабо озброєних, невишколених до бою, бо не було часу; татарських орд з їх власною командою. Не зважаючи на це, Хмельницький, завдяки глибоко опрацьованим планам воєнних операцій та військовій дисципліні, яку вніс він в аморфну озброєну масу, завдавав поразку за поразкою зразковій польській армії, підсиленій німецькими вояками. Усі поразки Хмельницького, а їх було небагато, не можна класти на карб його як вождя, бо їх зумовлювали передусім зради союзників-татар, що своєю підступністю виривали гетьманові з самих рук забезпечені перемоги: під Зборовом, Берестечком і, нарешті, під Жванцем. Два рази - під Зборовом та Жванцем - король Ян Казимир був у безвихідній ситуації, з якої врятували його татари. Військова діяльність Хмельницького тісно пов'язана з дипломатичною. В цій ділянці діяльності гетьмана найтяжче знайти пояснення, і єдиний ключ до зрозуміння його політики лежить у зрозумінні історичних подій та головної мети життя Хмельницького: здобути Україні незалежність. Перші кроки Хмельницького, від Жовтих Вод до Замостя, усвідомив він не як революцію, як війну з Польщею за незалежність України, а лише як бунт, як повстання "черні" проти панів, проти шляхти, яка не слухала короля. Супроти короля Владислава IV Хмельницький, як і інші проводирі повстання, залишався лояльним. Коли Богдан Хмельницький зрозумів велич справи, яку почав, тоді він повів, з почуттям національної свідомості та гідності, тверду, безкомпромісну політику: за всяку ціну здобути і забезпечити незалежність Українській Державі, в якій він був з Божої ласки володарем. З того часу, з 1649 року і аж до смерті, йшов Хмельницький до цієї мети.
Після прослуханої цікавої розповіді бібліотекарем, байдужих до біографії гетьмана не залишилось. Кожен висловлював свою думку та враження. Читачі з задоволенням подивились тематичну полицю « Сини твої, Україно!» та були ознайомлені з літературою нових надходжень.
Шановне юнацтво!
Ми запрошуємо Вас на наступний захід до бібліотеки!


Комментариев нет:

Отправить комментарий